IRLANDZKIE JEDZENIE

W tradycyjnej kuchni irlandzkiej znaleźć można baraninę, wołowinę, ryby i owoce morza. Rybę z frytkami - popularne danie na wyspach - podaje się z sosem tatarskim i puree z groszku, a frytki często polewa octem. Irlandzkie śniadanie składa się z bekonu, wieprzowych kiełbasek, jajek, smażonych pomidorów i tostów. Często pojawia się też black i white pudding czyli irlandzka wersja kaszanki krojonej na grube plastry. I oczywiście wiele dań uwzględniających ziemniaki.

IRISH-STEW czyli gulasz irlandzki

Składniki:

  • 450 g razowej mąki,
  • 250 g mąki pszennej oraz dodatkowo do posypania stolnicy,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 450 ml maślanki (można zastąpić jogurtem bądź kwaśnym mlekiem),
  • olej roślinny do smarowania formy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C i lekko natłuszczamy olejem formę do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę razową z pszenną, sodę i sól. W środku robimy wgłębienie i nalewamy maślankę.

Drewnianą łyżką ostrożnie mieszamy mąkę z maślanką, na luźne ciasto. Jeśli jest ono zbyt gęste, dodajemy trochę wody.

Stolnicę posypujemy mąką. Przekładamy ciasto na stolnicę i lekko wyrabiamy. Kształtujemy w kulę i kładziemy na formie do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią.

Dużym ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta w kształt krzyża. Pieczemy przez 35 minut, aż się zarumieni.

Chleb jest upieczony, kiedy drewniany patyczek wkłuty w środek jest suchy po wyjęciu. Kładziemy chleb na metalowej podstawce, by ostygł. Należy go zjeść w dniu wypieku, bądź po ostygnięciu zamrozić.

IRLANDZKI CHLEB

Składniki:

  • 450 g razowej mąki,
  • 250 g mąki pszennej oraz dodatkowo do posypania stolnicy,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 450 ml maślanki (można zastąpić jogurtem bądź kwaśnym mlekiem),
  • olej roślinny do smarowania formy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C i lekko natłuszczamy olejem formę do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę razową z pszenną, sodę i sól. W środku robimy wgłębienie i nalewamy maślankę.

Drewnianą łyżką ostrożnie mieszamy mąkę z maślanką, na luźne ciasto. Jeśli jest ono zbyt gęste, dodajemy trochę wody.

Stolnicę posypujemy mąką. Przekładamy ciasto na stolnicę i lekko wyrabiamy. Kształtujemy w kulę i kładziemy na formie do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią.

Dużym ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta w kształt krzyża. Pieczemy przez 35 minut, aż się zarumieni. Chleb jest upieczony, kiedy drewniany patyczek wkłuty w środek jest suchy po wyjęciu. Kładziemy chleb na metalowej podstawce, by ostygł. Należy go zjeść w dniu wypieku, bądź po ostygnięciu zamrozić.

CHAMP

Składniki:

  • 75 g masła,
  • 125 ml mleka,
  • 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
  • 6-8 ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz.

Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, aż poru będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.

Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy.

Do ziemniaków dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Nakładamy masą ziemniaczaną na ogrzany półmisek, podczas nakładania ziemniaków na talerz, zamaczamy każdą porcję w stopionym, maśle następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.

Tradycyjne „champ” podawano jako samodzielne danie – każdy stołownik otrzymywał dużą miskę ziemniaków z kawałkiem masła na środku. Jedzący nabierali po łyżce potrawy, poczynając od krawędzi miski i zanurzali ziemniaki w topniejącym maśle.

COLCANNON

Składniki:

  • 500 g kapusty,
  • 75 g masła,
  • 125 ml mleka,
  • 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
  • 6-8 ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz.

Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, aż poru będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.

Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy.

Kapustę gotujemy, aż będzie miękka.